Již v roce 2019 se Pražské služby, a.s. jako jedny z prvních inspirovaly Akčním plánem hlavního města Prahy a zahájily počáteční etapu výsadby téměř 70 stromů na svých provozních pozemcích. V zápětí loni na podzim se ujaly výsadby také Pražské vodovody a kanalizace v rámci projektu “Zastromuj Prahu“ a umístily více než 60 stromů ve svých vodohospodářských areálech.

Městské společnosti se tak podílejí na ekologických aktivitách, které přispívají k ochraně životního prostředí v metropoli. Zde konkrétně na obrázcích s jedná o lokalitu na Praze 11, vodojem Horní Roztyly. Jak můžete vidět nebo si take přijít osobně prohlédnout, jde už o vzrostlejší stromy, které ihned po výsadbě lépe zadržují a vypařují vodu, zachycují prach, chrání před hlukem, brání přehřívání okolí a zároveň je zkrášlují. Celá výsadba se uskutečnila ve spolupráci s odborníky ze společnosti Lesy hl. m. Prahy a je kladen důraz na biodiverzitu, proto se volí co největší druhovou pestrost. Vysazují se například borovice, modříny, smrky, břízy a lípy, habry či buky, ale i ovocné stromy jako jabloně, hrušně a švestky.

Sázení stromů probíhá v rámci výzvy pražského magistrátu, přijaté v Programovém prohlášení Rady hlavního města Prahy pro roky 2018–2022, jejímž cílem je vysadit na území hlavního města milion nových stromů. Nejvíce se v Praze dřeviny vysazovaly na původně zemědělských plochách a v již existujících lesích, dále také v pražských parcích, sadech a podél vodních toků. Do prací se zapojila veřejnost, ale také městské části, školy a v neposlední řadě take společnosti vlastněné magistrate. Doufejme, že po odeznění pandemie budou tyto aktivity brzy pokračovat.